Skip to main content

Pesterijen, Oirschot 1648

Inleiding & Inspiratie – De strijd tussen de katholieken en protestanten gaat nog steeds door. Stadhouder Frederik Hendrik heeft Den Bosch ingenomen, en daardoor valt Noord Brabant als Katholiek bolwerk. Brabant wordt een soort kolonie van de 7 provinciën, en dat hebben we geweten ook. Katholieken worden tot tweederangs burgers gedegradeerd, we moeten hoge belastingen betalen, op alle openbare functies worden katholieken vervangen door protestanten. Kerken worden afgenomen, kapellen gesloopt, en het is niet toegestaan om het katholieke geloof uit te dragen. Zo ook in Oirschot. De heer van Merode moet het veld ruimen, en er komt de nieuwe heer: Sweerts de Landas! Die zijn intrek neemt op Groot Bijsterveld. De grote kerk op de markt wordt protestants ,en krijgt een predikant: Dominee Van Schapenberg. Echter deze houdt het niet lang vol. Want de pesterijen van de Oirschotse bevolking zijn hem al snel teveel. Zijn opvolger Van Aelst moet orde op zaken komen stellen…. Met alle gevolgen van dien!

De Karakters
Maarten Christiaan Sweerts de Landas. Heer van Oirschot, een heersen doet hij! Goedschiks of kwaadschiks zal hij orde op zaken stellen. Maar lukt hem dat ook? Of speelt hem de liefde voor paarden hem parten? Of zijn liefde om wat te martelen…Deze getreiterde man is tot alles in staat. Meedogenloos en hard, niets kan hem weerhouden…. Of heeft hij toevallig nog een zwak plekje?

Predikant van Aelst. De protestantse predikant die orde op zaken komt stellen in Oirschot. Meester in achterbakse plannen, en hij zal de bevolking straffen zonder ook maar zijn handen vuil hoeven te maken. Hoe laag kan je zinken, om je doel te bereiken!

Natalja. Het zigeunermeisje. Met haar familie verblijven ze in Oirschot. Maar ook zij, net als de katholieken, worden achtergesteld op de sociale ladder. Rechtvaardig, strijdlustig en vurig als ze is, zal ze zich hier niet bij neerleggen. Samen met haar witte paard Bazaar, doet zij alles om de onderdrukten te redden.

Bazaar. Het Bleke Paard van Straten. Dit mooie witte paard verschijnt om de overleden pestlijders naar de dodenakker te vervoeren. Alleen Natalja kan hem benaderen. Maar Sweerts de Landas heeft hem ook gezien, en wil hem gevangen nemen… Maar ja.. hoe vang je een magisch paard!

Gibba. Wat letterlijk betekent: Bultje, de gebochelde klokkenluider in de Oirschotse kerktoren. Verborgen gehouden door de predikant in opdracht van Sweerts de Landas, die zijn zigeunermoeder doodsloeg voor de deuren van de kerk. Later zal blijken dat hij het kleine broertje is van Natalja. Zal hij zijn schaamte overwinnen, en de onderdrukten weten te redden?

Anouska. De waarzegster van de zigeuners, heerst over de zwarte magie en beoefenaarster van de Voodoo! Zullen haar krachten de pestlijders helpen? Kan zijn de doorslag geven in het verzet van de onderdrukten? Deze zigeunerheks is niet de knapste…. Maar wel een belangrijke schakel de strijd!

Kaptein Derby. De commandant van de garde van de heer. Rechtvaardig maar helaas… ook een lafaard! Hij raakt verliefd op Natalja het zigeunermeisje. Maar kan hij haar liefde winnen? Durft hij van de Kerktoren af te springen zoals Gibba dat deed? Of verzint hij eens list? Dat vraagt om rare bokkensprongen!

Kurt von Rattenheim. De rattenvanger komt naar Oirschot! Niet om ratten te vangen… nee om ze er naar heen te lokken! Ratten verspreiden namelijk de pest… En omdat de Oirschotse bevolking volgens van Aelst ‘de pest kan krijgen!’ wordt hij naar Oirschot gehaald. Hij is alleen uit op geld, en het maakt hem niet uit wie hem inhuurt!

Giovanni de Tortura. De Italiaanse Pestdokter. Evenals de rattenvanger op verzoek naar Oirschot gekomen. Maar hoe kan het nu dat hij ineens verschijnt? Is hij wel een pestdokter? Later heen zal blijken dat hij juist degene is die de ratten met de pestbacterie besmet, en zo zijn eigen handel veilig stelt! Een echte sadist en geldwolf!

De Witte Wijven. Wakers van het moeras waar de pestlijders en gevluchte hun schuilplaats vinden. Ga het moeras niet in! Blanca en haar zussen bestaan uit mistflarden, zijn beeldschoon, maar levensgevaarlijk…. Ze lokken je het moeras in…je zinkt in het drijfzand… en dan is het te laat! En dat zal blijken ook!

De pestlijders. Als de pest Oirschot overspoelt tref je overal de gevolgen. De doden in de huizen en straten, mensen met builen en grauwe gezichten. De gevreesde ziekte grijpt om zich heen. De bewoners lijken wel zombies geworden. Worden de gebeden aan Sint Antonius verhoord?

De Ratten. Door toedoen van de rattenvanger overspoelen hordes ratten het dorp. De pestdokter doet er letterlijk een schepje bovenop, waardoor ze buitengewoon grote gestalte aannemen! Hoe eng wil je het hebben? Wakker de angst voor deze beesten maar is goed aan!

Decor of Locatie
Kerktoren. Markant punt in het verhaal. Hier woont Gibba de Klokkenluider, en ziet het hele verhaal onder zich gebeuren. Ook tevens de plek waar Kaptein Derby zijn gewaagde act zal uitvoeren. Leuk decor als je iets met kerkklokken wilt doen, en misvormde personages. Of de sprong van Derby wilt uitvoeren.

Pestkolonie. De pestlijders worden verbannen naar de moerassen van Heerebeek. Waar zij verzorgd worden door zigeuners en dorpsbewoners. Bewaakt door de Witte Wijven. Geheime schuilplaats van de onderdrukten. Maar zal iemand deze plek verraden? Zal Sweerts de Landas hen weten vinden? Leef je uit in een decor van een eng bos, moeras en mist, doorspekt met zombie types en zieke zigeuners.

Rattenhol. In deze schuilplaats van de rattenvanger en de pestdokter worden de ratten gefokt en besmet. Luguber plekje! Kerkers en een laboratorium… hokken met ratten… en bedorven geur, en ongure types! Pestdokters en ander gepeupel!

De gesloopte kapel. De protestanten hebbende heilige eik omgezaagd, en de kapel gesloopt, ook de Stratense kapel. Maar daar verschijnt het Bleke Paard, en schiet de zieken te hulp. Ideaal decor als je pestlijders als item neemt. Of als je het paard een prominente plek wil geven.

Bijstervelt. Het kasteel, maar dan in vergane glorie. Wil je een decor in de stijl van het spookslot, denk dan hier aan. Wel met de nodige martelwerktuigen! Want de heer houdt er sadistische trekjes op na!

Kermis. Wil je een kleurig decor? Denk aan de kermis uit vervolgen tijden. Maar dan vies en aftands, maar vooral .. .eng! Met vuurspuwers en waarzegster, de dame met de baard, en de mannetjes putter! Kop van jut, maar dan met een echte kop. Let wel… de kermis is op het hoogtepunt van de pest epidemie! En dat kun je zien aan de bezoekers en spelers! Dus maak het zo lelijk mogelijk!!

Verwerkte legende/sprookjes
• De klokkenluider van de Notre Dame / Victor Hugo / Disney
• De rattenvanger van Hamelen / Duitse sage / Gebr Grimm
• De Witte Wieven / sage Oost Nederland
• Het Bleke (witte) paard van Straten / Oirschotse Legende
• Kaptein Derby / Oirschotse Legende
• De pestdokter / Italiaanse genesheren

Feiten
• Sweerts de Landas, 1e protestante heer van Oirschot
• Predikant van Aelst, 2e predikant in Oirschot, 1e Predikant Schapenberg is al snel gevlucht
• Afbraak Kapel in Straten
• Omzagen Heilige Eik en sloop van de kapel
• Val van Den Bosch, Brabant als generaliteitsland, onderdrukking katholieken.

Veel succes met je creatieve voorbereidingen!