Skip to main content

Feest der Verleiding…

Onze storyteller Leon heeft zich voor de 10e editie laten inspireren door de 10 geboden.

Vanwege 10 jaar is het natuurlijk ook feest; Feest der Verleiding…
Wil je geïnspireerd worden als act of deelnemer? Lees hieronder…

Hoofdthema ‘Feest der Verleiding’…..

Met als Sub-thema’s:
De 10 Verraderlijke Verleidingen
Daar kan je op door fantaseren, b.v.:
• De Tien Zondige Zussen/ Zonen, als het om personen gaat die elk een zonde uitbeelden.
• De Tien Zondaars. (ook om personen)
• Het Zondige Zuiden (verwijzing naar Bourgondisch Brabant)
• Sin City (als dorp, naar de film, en de bijnaam voor Las Vegas)
• Tien Zondige Zaken (als het gaat om een locatie, gebouw, of instelling)
• Sodom en Gomorra (bijbels verhaal, over twee steden die door God vernietigd werden omdat de bevolking te zondig was)
• De Doos van Door = Pandora ( verwijzing naar de legende: alle kwaad rolt uit over het dorp)
• Een Zondig Zooitje (als verwijzing naar het feest van 10 jaar bestaan) als het gaat om gulzigheid en drank/vraatzucht/ onkuisheid.

Welke zonden hebben we?
1. Hoogmoed, trots, verwaandheid, ijdelheid
2. Hebzucht, gierigheid
3. Lust, onkuisheid
4. Jaloezie, afgunst
5. Gulzigheid, vraatzucht
6. Wraak, toorn, woede
7. Luiheid, gemakzucht
8. Laster, roddelen
9. Diefstal
10. Moord

Probeer dus een zonde zo eng en origineel mogelijk uit te beelden, of publiek er mee te confronteren. De stuipen op het lijf te jagen.

Kort hoofdverhaal
Feest der Verleiding
• Warlock is lid van de sekte/ genootschap De wachters van Satan.
• Magistra, het vrouwelijke hoofd van de sekte heeft in een visioen gezien, dat op een bouwlocatie, in de nabijheid van een grote stompe toren, de Doos van Pandora ligt verborgen.
• De Doos van Pandora, bevat de 10 zonden der wereld, en als je deze open maakt zullen de zonden over de wereld uitvloeien.
• Jack Bonduelle en Frans van Oisterwijk, zitten bij de heemkunde, en komen in oude boeken op het spoor, waarin verwezen word naar de bergplaats van de doos.
• Warlock is op pad gestuurd om de doos te vinden, en komt zo terecht in Oirschot, op de bouwlocatie van het Hof van Solms. Waar ook Jack en Frans zijn, en zodoende lucht krijgen van de plannen van het Satansgenootschap.
• Jack en Frans vinden de doos, maar Warlock maakt hen die afhandig, en vlucht tijdens de kermis, en brengt die naar Magistra.
• De doos zal tijdens een feestelijke ceremonie van de sekte worden geopend, in de hoop dat de Satan zich zal openbaren.
• Magistra is de priesteres tijdens de ceremonie, op de nacht van de doden.
• Jack en Frans proberen dit te voorkomen, maar worden betrapt, en gevangen genomen. En zullen als offer dienen voor Satan.
• Als Magistra de doos opent tijdens de ceremonie vallen alle toeschouwers ten prooi aan de verschrikkelijke inhoud er van. Behalve Jack en Frans, omdat zij geblinddoekt zijn aanschouwen zij de zonden niet, en komen dus niet in de verleiding.
• Maar ja…. Lukt het Jack en Frans om de doos weer te sluiten voor de klok 12 uur slaat?…..tot die tijd waren de 10 zonden door Oirschot… en dat is Halloween 2024!

In hoofdlijnen lijkt dit verhaal wel een beetje op de film van Indiana Jones – Raiders of the lost ark en – Last Crusade. Laat je daar door inspireren.
De personage Jack Bonduelle ,is een homage aan Jack van Nunen, als dank voor zijn speurwerk voor de halloween afgelopen jaren. Hij zocht samen met mij de juiste namen en personages bij elkaar om tot een verantwoord verhaal uit de Oirschotse geschiedenis te komen. De bijnaam van de familie van Nunen, is Hak, verwijzend van de groenten in de glazen potjes, heb ik dat andere merk genomen. Bonduelle! Zijn maat is Frans van Haaren, en die heet nu dus Frans van Oisterwijk! Een oplettende lezer die mij kent heeft dit natuurlijk direct door, de onwetende lees daar gewoon overheen.
Warlock en Magistra zijn benamingen voor tovenaar en tovenares, volgens wikipedia, dus wekken al enigszins achterdocht door hun naam.

Bruikbare locaties/scenes
• Bouwplaats: de doos ligt op een bouwplaats. Dus hier kan het al verkeerd gaan. Bouwvakkers die als zombies zijn, en je op allerhande manieren proberen te pakken te krijgen. Gillende cirkelzagen, een pop die verminkt wordt in een speciemolen. Doorboort worden door betonijzer, of een wankele steiger waar je over moet. Goed idee, als je niet in historische kostuums wilt lopen. Maar laat aub de motorzaag weg… die kennen we onderhand wel. 😊

• De werkkamer van Magistra: Torenkamer, of gewelf, met alles wat een heks om zich heen moet hebben. Van glazen bol, potten met allerhande vieze ingrediënten, toverboeken, proefdieren, een slaafse knecht, trol, als het maar luguber is.

• De Satans Tempel: De plek waar de doos zal worden geopend. Met natuurlijk een altaar, waar geofferd kan worden, schreeuwend offer, beelden van afgoden en demonen, botten en schedels, (nep)vuur, rook, lichteffecten. Sekteleden in passende kostuums die in trance lijken te zijn. De satansster op de vloer. De doos van Pandora natuurlijk. En als je die opent: de zonden in de vorm van een geest of demon.

• Feestzaal van de sekte: Een feestzaal maar dan op z’n engst. Wat dacht je van een gemaskerd bal, onder kroonluchters, en dansen met de duivel. Een gedekte tafel maar dan met vieze gerechten en zombieachtige bediening. Letterlijk een ‘hoofd’gerecht! Ik kan je bloed wel drinken! Doe het dan ook!

• De kermis: een kermis ja, maar dan een zoals je het niet wil! Bezoek je het rariteiten kabinet, met de vrouw met de baard enz… kom je beroofd thuis.. .van een kouwe kermis wel te verstaan. Is de bediening van de draaimolen wel helemaal goed? Ze lijken wel ziek! En de acts? Zaagt die goochelaar nu echt iemand door midden?

Als je de 10 zonden neemt kan je die ook gebruiken als thema.
In Nederlands in Latijn
1. Hoogmoed, trots, verwaandheid Superbia
2. Hebzucht, gierigheid Avaritia
3. Lust, onkuisheid Luxuria
4. Jaloezie, afgunst Invidia
5. Gulzigheid, vraatzucht Gula
6. Wraak, toorn, woede Ira
7. Luiheid, gemakzucht Acedia
8. Laster, roddelen Calumnaire
9. Diefstal Caedes
10. Moord Furtum

Hoe beeld in een zonde uit?
Hoogmoed: Kapperszaak, beautysalon, kledingzaak waar het net even wat anders gaat. Want wat is mooi in de ogen van een heks? Wat als de kapster andere bedoelingen heeft met de schaar en het scheermes? Of is de nagelstudio niet een verkapte martelkamer?

Hebzucht: Zijn Scrooge en Dagobert Duck nu ook ten prooi gevallen aan de vloek? Wat bewaren zij in hun kluis? Wat doen ze om toch nog maar meer geld te verdienen? Hoe ver kan je gaan om de kassa te vullen? En dat kantoortje? Dat lijkt wel een spookhuis op zich!

Lust: In de ‘Hof en Huys der Lusten’ gaan ze los. Zijn de dames en heren van lichte zeden door het dolle heen? Of hebben echt een paar ‘slachtoffers’ nodig. Kan jij de verleiding aan in de Salon Rouge, of ben jij een speeltje van Madame Noir? Raak niet verdwaald in Labyrint der Lusten…… ook rode rozen hebben doorns!

Jaloezie: Gebruik de Voodoo! Maak van jezelf een voodoo heks die zich afreageert op een pop, door er naalden in te steken. Naast haar in de heksenhut, staat een mooi persoon die de naalden ondergaat. Die reageert dus op elke prik in de pop. De marteling duurt al een tijdje… het slachtoffer is nogal gehavend. Bij elke prik roept de heks iets waarom ze jaloers is…. Omdat je zo mooi bent! Prik!.. omdat je zo rijk bent! Prik… omdat je zo goed bent voor andere! Prik!.. het gaat maar door.

Gulzigheid: Holle Bolle Gijs is terug! Maar O munne God toch. Hij eet niet alleen schapen… hij is ook kannibaal geworden! Ja ja… in de Efteling mocht het niet meer… Hier wel! Als je maar geen stereotype er van maakt! Hij is niet bruin, en geen oorringen., maar gewoon de papiervreter uit de Efteling. Maar vreet Maden en kakkerlakken, hij is dus zijn tijd wat vooruit. Bijt een kip de kop af en drink die leeg! Smerig en discusting mannetje… die Gijs

Wraak: De folterkamer is terug! Magistra leert Jack en Frans een lesje! De rekbank, de duimschroeven en op hete kolen lopen.. het mag allemaal! Sadisme ten top. Magistra is zonder mededogen!

Luiheid: Weer niet goed gepoetst! Rotzooi is de bron van ziektes! Onkruid groeit en leid een eigen leven, ziektes heersen weelderig in dit gedeelte. De zombies zijn terug, dode lijken op de vloer.. maar zijn ze wel dood? Maar ja.. niemand die het opruimt.. ze zijn gewoon te lui!

Laster: We zijn op de roddelpers! Maar waar druk men mee? Dat is geen inkt … dat is bloed! Zit daar niet iemand klem in de drukpers? En daar ondervragen ze toch wel iemand heel erg stevig om een roddel los te peuteren.. ( letterlijk) Raak verdwaald in een doolhof van kranten, gevuld met onwaarheden. Laat jij je misleiden door fakenews? Of zijn we gehackt? En loop je vast in de digitale wereld?

Moord: Moord op bestelling, zijn de bende leden van Ridohan T. naar Oirschot gekomen? Wat zoeken ze hier.? Hoeveel slachtoffers, en op welke manier worden ze geliquideerd? Criminele afrekening in een pakhuis, of achtervolging tussen de wietplanten. Zie ik het goed… een auto doorzeefd met kogels. Zijn de inzittende dood! Of .. .toch niet?

Diefstal: is zakkerroller Oliver Twist in Oirschot? Slaat hij zijn slag op de kermis, terwijl de bezoekers naar een show staan te kijken. Maar je weet toch.. zakkenrollers krijgen straf: je kapt ze de hand af! En die kermis? Is dat gewoon een kermis.. of is het een complot? Vreemde lui! Dat is zeker!

Veel succes met deze inspiratie!
Leon Vingerhoeds